Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą

Zawsze gdy tylko pada hasło „imprezowa przekąska”, moją odpowiedzią zwrotną jest: ciasto francuskie i ketchup. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają i są doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków.

Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:)

Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę.

Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy ją posypaną szczypiorkiem i polaną ketchupem.

Myślę, że każdy kto je przygotuje będzie zadowolony, dlatego polecam je Wam na zbliżające się okazje: Mikołajki, Sylwestra czy bezokazyjne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych:)

Na 12-16 porcji:

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ok. 1/2 puszki kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • gęsta, kwaśna śmietana 18%
  • około 100 g sera cheddar
  • kilka garści tartej mozzarelli
  • sól, pieprz

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 10 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

Kukurydzę osączamy na sicie z zalewy. Tuńczyka również osączamy z zalewy.

Szczypiorek drobno siekamy. Ser trzemy na tarce.

Podpieczone ciasto francuskie wyjmujemy z piekarnika. Środek każdego kawałka dociskamy widelcem, by nieco je spłaszczyć. Smarujemy śmietaną – mniej więcej po 1 łyżeczce na porcję. Rozkładamy lekko rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę. Posypujemy startym cheddarem oraz mozzarellą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut – do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i polewamy ketchupem.

Można również przygotować większy kawałek pizzy/zapiekanki (z jednego ciasta francuskiego) i pokroić go na porcje już po zapieczeniu.

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

I LOVE KETCHUP