Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą
Zawsze gdy tylko pada hasło „imprezowa przekąska”, moją odpowiedzią zwrotną jest: ciasto francuskie i ketchup. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają i są doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków.
Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:)
Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę.
Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy ją posypaną szczypiorkiem i polaną ketchupem.
Myślę, że każdy kto je przygotuje będzie zadowolony, dlatego polecam je Wam na zbliżające się okazje: Mikołajki, Sylwestra czy bezokazyjne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych:)
Na 12-16 porcji:
- 2 op. ciasta francuskiego
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- ok. 1/2 puszki kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- gęsta, kwaśna śmietana 18%
- około 100 g sera cheddar
- kilka garści tartej mozzarelli
- sól, pieprz
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 10 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Kukurydzę osączamy na sicie z zalewy. Tuńczyka również osączamy z zalewy.
Szczypiorek drobno siekamy. Ser trzemy na tarce.
Podpieczone ciasto francuskie wyjmujemy z piekarnika. Środek każdego kawałka dociskamy widelcem, by nieco je spłaszczyć. Smarujemy śmietaną – mniej więcej po 1 łyżeczce na porcję. Rozkładamy lekko rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę. Posypujemy startym cheddarem oraz mozzarellą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut – do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i polewamy ketchupem.
Można również przygotować większy kawałek pizzy/zapiekanki (z jednego ciasta francuskiego) i pokroić go na porcje już po zapieczeniu.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Kiedyś robiłam taką pizze i a la pizze bo bez sosu (u mnie sos to rozcieńczony koncentrat, pieprz ziołowy, chilli i zioła prowansalskie) i bez sera 🙂 Bardzo szybka przekąska a także obiad, śniadanie lub kolacja … nie tylko na imprezę. I tak jak za ciastem francuskim nie przepadam, to czasem mam na nie ochotę i wówczas smakuje 😉
A ten szczypiorek na pizzy…. cudo 😀
Uniwersalne jest to ciasto francuskie. Ja lubię:) Ty zaś, widać, jesteś fanką zieleninki:D
Uniwersalne i praktyczne 🙂
Ja zawsze kupowałam light bo piekłam w prodiżu a nie wiem do jakiej temp. ten się rozgrzewa (francuskie chyba trzeba piec w wysokiej) i dla mnie w smaku było lepsze od tego pełnotlustego 🙂 A zieleninka? Od zawsze 😀
I super, bo to i smaczne i zdrowe bardzo – ta zieleninka:)
I dodaje smaku 🙂
pyszna przekąska 🙂
pyszności, pizzę uwielbiam w każdej postaci 🙂
Na cienkim cieście, na grubym, a nawet na francuskim?? To tak jak ja;)
Bardzo apetyczna 🙂 Zjadłabym 🙂
Polecam:)
Tak tak tak i jeszcze raz tak!
Uwielbiam takie „imprezowe” dania nie tylko od święta;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
No to trafiłam;):)