Klopsiki w serowym sosie
Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem.
Nam bardzo smakowała:)
Klopsiki:
- 600 g mielonego mięsa
- 1 czerstwa kajzerka
- odrobina mleka do namoczenia kajzerki
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sos:
- 300 g kremówki
- 100 g serka topionego
- 100 g gorgonzoli
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ok. 700 g ziemniaków
- 150 g selera
- 200 g kremówki
- sól, pieprz
- tymianek
- rozmaryn
Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy.
Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją chwilę na niewielkiej ilości oleju.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, namoczoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Obrane ziemniaki oraz seler kroimy w dość cienkie plasterki. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem i rozmarynem (można też użyć świeżych ziół). Zalewamy kremówką i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Przekładamy plasterki ziemniaków oraz selera. Do warzyw ponownie przelewamy śmietanę.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy średniej wielkości klopsiki. Układamy je na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną).
Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Mam nadzieję, że Święta upłynęły Wam w rodzinnej atmosferze 😉
Takie klopsiki to ciekawa opcja na klopsy 😉
Dziękuję:) To były dobre Święta:)
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Pyszne te klopsiki 🙂 Miłego dnia życzę 🙂
Dziękuję, Tobie również:))
Fajne klopsiki, bardzo lubię takie zapiekanki 🙂
Dla mnie to świetne połączenie!
Bardzo się cieszę:)
Klopsikowa zapiekanka! Ciekawy pomysł:)
A mnie się podoba zaproponowana przez Ciebie nazwa:)
Ciekawa alternatywa dla zwykłych klopsów, fajna!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
świetna propozycja
Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje aale co można dać zamiast kalorycznej smietany?
Dziękuję za zainteresowanie. Wg mnie kremówka to zawsze najlepszy wybór jeśli chodzi o smak i pewnego rodzaju „bezpieczeństwo” przygotowania (nie zważy się);) Zamiast niej hmmm myślę, że można spróbować zrobić sos beszamelowy i na końcu dodać do niego sery. Sprawdzałam też w internecie i wiele osób zamiast kremówki używa jogurt grecki, tylko… czy on się nie zetnie?? Ewentualnie jakaś inna, mniej kaloryczna śmietanka? Aczkolwiek ta 30% fajnie gęstnieje podczas zapiekania;)