Roladki drobiowe z omletem i papryką

Roladki z omletem i papryką konserwową? Dlaczego nie?

Ja przygotowałam omlety na malutkiej patelence – tak małej, że zmieści się na niej tylko jedno jajo sadzone. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki.

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka)
  • 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki + szczypta przyprawy uniwersalnej
  • papryka konserwowa
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 3/4 – 1 szkl. bulionu
  • sól, pieprz
  • masło/olej

Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Na malutkiej patelni smażymy omlety. Jedno jajko rozbijamy do garnuszka, mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską łyżeczką mąki oraz szczyptą soli lub przyprawy uniwersalnej. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną niewielką ilością masła. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy 4 takie omlety.

Paprykę konserwową (u mnie 2 sztuki) kroimy na cienkie paseczki.

Na środku każdego fileta układamy omlet. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia.

Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem. Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Źródło