Naleśniki czekoladowe

Pyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Gorzki smak naleśników idealnie równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu.

  • 500 ml mleka
  • 80 g czekolady deserowej
  • około 30 g masła
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250-350 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • borówki amerykańskie

Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Ciepłe mleko zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki (jajka, mąkę, kakao, cukier puder i sól), miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (na rozgrzanej, suchej patelni).


Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder do smaku (mniej więcej 1-2 łyżki), mieszamy łyżką. Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki. Posypujemy owocami

Uwagi: Naleśniki bardzo dobrze smakują na zimno. Dodatkowo warto je przestudzić przed podaniem z uwagi na serek mascarpone – pod wpływem ciepła, serek może zacząć się „rozrzedzać”.

Źródło