Naleśniki czekoladowe
Pyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Gorzki smak naleśników idealnie równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu.
- 500 ml mleka
- 80 g czekolady deserowej
- około 30 g masła
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250-350 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- borówki amerykańskie
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Ciepłe mleko zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki (jajka, mąkę, kakao, cukier puder i sól), miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut.
Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (na rozgrzanej, suchej patelni).
Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder do smaku (mniej więcej 1-2 łyżki), mieszamy łyżką. Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki. Posypujemy owocami
Uwagi: Naleśniki bardzo dobrze smakują na zimno. Dodatkowo warto je przestudzić przed podaniem z uwagi na serek mascarpone – pod wpływem ciepła, serek może zacząć się „rozrzedzać”.
Znałam dwie wersje czekoladowych naleśników.
Pierwsza z kakao.
Druga z czekoladą.
Poszłas o krok dalej i przygotowałaś głęboko czekoladowe i z tym i z tym a w gratisie mamy jeszcze prąd 😀
Jadłam kiedyś z samym kakao, te są moim zdaniem dużo lepsze;)
Wiadomo… głębia czekoladowości 🙂
Jakie ładne określenie;)
Więcej mówią Twoje zdjęcia 😀
Mam nadzieję, że „nie mówią”nic złego;)
Naleśniki to nasz weekendowy rytuał, jutro zrobię je według Twojego przepisu 🙂
Superowo!:)
Uwielbiam naleśniki. Czekoladowe są mega pyszne 🙂
Jedne z lepszych:)