Wilgotna Babka Nesquik
Tak jak w opisie – babka bardzo wilgotna, o delikatnym smaku słodkiego kakao. Biszkoptowa. Z dodatkiem oleju i pepsi, które nadaje jej wilgotności i sprawia, że jest mega puszysta. Pyszna! Zrobiłam na próbę myśląc już o Świętach i zniknęła dosłownie tego samego dnia. Do tego absolutnie doskonała polewa, w której się po prostu zakochałam;) Słodka, na bazie mleka w proszku, o idealnej konsystencji. Z pewnością wykorzystam ją też do innych wypieków. Przepis znalazłam na stronie Domowej Cukierenki, lekko go zmodyfikowałam.
Babka:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. pepsi
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. słodkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 75 g masła
- 50 g mleka w proszku
- 50 g cukru pudru
- 25 g wrzątku
- posypka czekoladowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy olej oraz pepsi. Miksujemy tylko do połączenia, krótko. Masa się nam rozrzedzi. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim słodkim kakao przesiewamy bezpośrednio do miski z jajkami (stopniowo, by nie zrobiły nam się grudki). Delikatnie mieszamy szpatułką (ciasto można również do końca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach do ubitych z cukrem jajek).
Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie masłem. Posypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut (do tzw suchego patyczka). Wyjmujemy z formy po całkowitym przestudzeniu.
Gdy babka nam już ostygnie rozpoczynamy przygotowanie polewy. W tym celu rozpuszczamy w rondelku masło. Odmierzamy potrzebną ilość cukru pudru i mleka w proszku i przesiewamy (!) je do masła. Mieszamy do połączenia, najlepiej drewnianą pałką. Masa zbije się w twardą kulę, ale gdy dodamy wrzątek nabierze właściwej konsystencji (w razie potrzeby można dolać odrobinę wrzątku więcej). Polewą dekorujemy babkę. Posypujemy na koniec czekoladową posypką.
Ta polewa świetnie komponuje się z ciastem!
A co z białkami?
Z białkami? Ubijamy je na sztywną pianę, tak jak do zwykłego biszkoptu. W zasadzie w pierwszym zdaniu jest napisane, żeby je ubić.
Dobrze przygotowany tekst więc dobrze się go czyta.
Bardzo mi miło:) Dziękuję:)
Czy można użyć zwykłego kakao???
W kuchni zawsze jest miejsce na podmianki i eksperymenty. Tutaj również jest taka możliwość, aczkolwiek gorzkiego kakao należy użyć znacznie mniej. No i na pewno smak nie będzie już taki sam, co przy słodkim kakao.