Pulpety drobiowe z ricottą w pomidorowym sosie
Pomysł na smaczny obiad – drobiowe pulpety z dodatkiem ricotty w pomidorowym sosie. Do sosu dodajemy również surowy makaron orzo i gotujemy całość, aż makaron stanie się mięciutki. Jest to więc fajna propozycja na jednogarnkowy obiad.
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g ricotty
- 30 g tartego parmezanu + do posypania
- 1 cebula
- 500 g passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu warzywnego
- 150-180 g makaronu orzo
- 1/2 – 1 kulki mozzarelli
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- granulowany czosnek
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
- olej
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, do zeszklenia (na małym ogniu, na 1 łyżeczce oleju).
Do miski przekładamy mięso mielone, parmezan, ricottę oraz nieco przestudzoną cebulę. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni oleju, ze wszystkich stron do zarumienienia.
Podsmażone pulpeciki podlewamy bulionem. Po chwili dodajemy surowy makaron oraz passatę. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż makaron zmięknie (u mnie około 15-20 minut). Pod koniec dokładamy porwaną na kawałki mozzarellę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
Podajemy posypane tartym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.