Schab w sosie z pieczarkami i ogórkiem
Mało u mnie na blogu przepisów na wykorzystanie schabu, a przecież od czasu do czasu sięgam także i po to mięso. Postaram się to zmienić i niebawem wrzucę troszkę więcej propozycji ze schabem w roli głównej.
Jednym z ulubionych pomysłów na schab, jest schab duszony w sosie pieczarkowym. Do sosu dodaję ogórki konserwowe, a całość podaję razem z kaszą. Można powiedzieć, że to taki prosty gulasz czy potrawka ze schabu.
Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu. Dzięki długiemu duszeniu mięso po prostu rozpływa się w ustach.
na 3 porcje:
- 400 g schabu
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 4-5 ogórków konserwowych
- 250 ml bulionu np warzywnego
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka
- sól, pieprz
- olej
- kasza jęczmienna do podania
Cebulę kroimy w piórka.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Ogórki kroimy na paseczki.
Schab kroimy na paseczki. Oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy 1 łyżką mąki pszennej. Mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (1-2 łyżki), do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. Dodajemy pieczarki (na tym etapie moc palnika można zwiększyć do średniej), smażymy dalej. Do przesmażonych pieczarek dodajemy mięso. Podlewamy całość bulionem i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (do miękkości mięsa). Gdyby bulion zbyt szybko odparował, można dolać na patelnię nieco wody. Pod koniec dodajemy ogórki. Sos zabielamy słodką śmietanką i gotujemy dalej, już bez pokrywki, aż do odpowiedniego zgęstnienia (sos można również zagęścić 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody). Doprawiamy szczyptą mielonej papryki oraz, w razie potrzeby, solą i pieprzem.
Kaszę gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Podajemy z gulaszem, posypanym posiekaną natką.