Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny

Gdy upały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna, że w kolejnych latach w sezonie truskawkowym, torcik ten będzie punktem obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam.

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive
  • 100 g masła, roztopionego
  • 600 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym wykładamy masą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (forma 24cm). Odkładamy do lodówki na pół godziny.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody. Odkładamy do stężenia.

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy kaszę mannę i, ciągle mieszając, gotujemy kilka minut (do zgęstnienia). Ugotowany grysik odstawiamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy jajko i miksujemy dalej, do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy zimny grysik. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wykładamy na spód ciasteczkowy. Na kremie układamy owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Torcik schładzamy w lodówce.

 

Źródło