Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem

Czasami wystarczy otworzyć lodówkę, spojrzeć na szynkę, jajka i ser żółty, w myślach dołożyć do tego makaron i wiadomo już co będzie na kolację – sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem. Mam wielką słabość do takich sałatek. Zresztą, moi bliscy tak samo.

Zdarza się, że przygotowuję je „na szybko”, a potem… zanim się obejrzę, zostaje tylko pusta miska i pytanie: „Będzie jeszcze kiedyś taka sama?😉 Niby nic nadzwyczajnego, ale jak widać to właśnie takie najprostsze połączenia sprawdzają się najlepiej.

Sałatkę robi się błyskawicznie, z łatwo dostępnych składników.

Kiedyś robiłam bardzo podobną wersję sałatki, tyle że z makaronem orzo i przyprawą curry, za to bez jajek – swoją drogą, to jedna z popularniejszych sałatek na blogu! Tym razem postawiłam na klasyczne kolanka ozdobne, które świetnie sprawdzają się właśnie w sałatkach. Do makaronu dorzuciłam to, co lubię najbardziej: paprykę, świeżego ogórka, ugotowane jajka, kukurydzę, ser i szynkę.

Ta sałatka to taka kulinarna klasyka, której trudno się oprzeć. Jest lekko chrupiąca, sycąca i uniwersalna. Zniknie z talerza szybciej, niż zdążysz zapytać: „dołożyć Ci jeszcze?” 😉

Idealna na kolację, na lunch do pracy, na imprezę albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś prostego i pysznego.

  • 200-250 g drobnego makaronu, np kolanka
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 200 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem – wykonanie:

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórka obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser oraz szynkę kroimy w drobną kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Odstawiamy do schłodzenia.