Sacchettoni/Tortellini z groszkiem i tuńczykiem
Błyskawiczna propozycja na pyszne danie z pierożkami tortellini lub sacchettoni, zielonym groszkiem oraz tuńczykiem.
Połączenie groszku z sosem śmietanowym oraz kawałkami tuńczyka zdecydowanie należy do naszych ulubionych. Do tej pory podawałam taki sos z makaronem, ale opcja z tortellini/sacchettoni jest jeszcze lepsza. To super szybkie i pyszne danie dla 2-3 osób.
Mój mąż kiedy coś mocno mu smakuje zwykle powtarza to kilka razy…. tutaj nawet nie zliczę ile razy mówił, że pycha 🙂
- 250 g tortellini lub sacchettoni (u mnie to drugie, z nadzieniem serowym)
- 1 cebula
- 1 szkl. zielonego groszku mrożonego
- 2/3 szkl. bulionu
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- sól, pieprz
- olej/masło
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i dodajemy zielony groszek. Gotujemy na małym ogniu przez około 6-7 minut.
Mąkę rozrabiamy w około 1/2 szklanki zimnej wody, łączymy ją ze słodką śmietanką, wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze 2-3 minutki, do zgęstnienia. Do gęstego sosu śmietanowego dodajemy osączonego i rozdrobnionego tuńczyka.
Tortellini/sacchettoni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.