Keks czekoladowy
Które ciasta są najlepsze? Oczywiście, że czekoladowe! Jeśli do tego są proste i szybkie w wykonaniu to już jest to połączenie doskonałe. Do ciasta używamy tylko 2 łyżki mąki, resztę stanowią mielone migdały i … sucharki. Właśnie ten ostatni składnik bardzo mnie zaintrygował.
- 100 g mielonych migdałów
- 120 g sucharków
- 120 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki rumu
Sucharki mielimy na okruszki. Świetnie sprawdza się w tym przypadu wałek do ciasta. Wystarczy kilka sucharków zawinąć w czystą bawełnianą ściereczkę i rozkruszyć za pomocą wałka na pył.
Jedną czekoladę (najlepiej wcześniej schłodzoną w lodówce) trzemy na tarce o małych oczkach.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie wbijamy po 1 jajku i ucieramy dalej. Gdy wszystkie składniki się połączą delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały oraz sucharki. Na samym końcu dodajemy startą czekoladę oraz rum. Wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 1 godzinę. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.