Kurczak w maślance
Kurczak marynowany przez noc w maślance to jeden ze sposobów na uzyskanie bardzo delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa. Wychodzi mega kruchutkie i mięciutkie.
Kurczaka rozbijam na równą grubość, kroję na pasy, doprawiam i zalewam maślanką. Odstawiam na całą noc do lodówki. Drugiego dnia panieruję jak zwykłe kotlety, w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na większej ilości oleju.
Otrzymujemy pewnego rodzaju nuggetsy z kurczaka, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako mięsna przekąska na spotkanie w gronie znajomych. Są tak delikatne, a jednocześnie, przy odpowiednim doprawieniu, pełne smaku, że posmakują zarówno małym jak i dużym łakomczuchom 🙂
- 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szkl. maślanki
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
- mielona papryka słodka i ostra
- przyprawa curry
- sól, pieprz
Każdą z piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na równą grubość około 2 cm. Kroimy na paseczki. Oprószamy solą, pieprzem, curry oraz papryką słodką i ostrą. Wkładamy do miski, zalewamy maślanką, mieszamy. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia kawałki kurczaka obtaczamy w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Odstawiamy na około 20 minut, do lekkiego obeschnięcia.
Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron do zarumienienia.