Bajgle z kurczakiem i marynowanymi warzywami
Po tych bajglach jeszcze przez długi czas mieliśmy w głowie myśli: „jakie to było dobre”.
Zrobiłam je na obiadokolację i powiem Wam, że choć obiecywałam sobie, że zjem tylko jednego, nie mogłam się powstrzymać i ostatecznie zjadłam jeszcze pół. Pyszne były.
Słodkie, domowe bajgle wyjątkowo dobrze komponowały się z lekko ostrymi warzywami z marynaty oraz kurczakiem. Oczywiście, jeśli zrobicie sobie takie kanapki z wykorzystaniem innego pieczywa, np bułek do hamburgerów czy hot dogów, albo nawet zwykłych kajzerek, to będzie tak samo pysznie.
Choć z reguły unikam mięsa w panierce, tym razem miałam ochotę właśnie na mięso panierowane. Kierowana poleceniem koleżanki, kupiłam w Lidlu taką gotową mieszankę, w której były również przyprawy. Fajnie smakowało całościowo, ale tutaj również możecie wykorzystać tradycyjną panierkę, lub całkiem z niej zrezygnować, obsmażając lub piekąc doprawione mięso.
- 6-7 bajgli (np z TEGO lub TEGO przepisu)
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- panierka do kurczaka z przyprawami + mleko/ lub ulubione przyprawy
- kilka listków sałaty
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- majonez lub serek kanapkowy
Marynata:
- 1/5 szkl. białego octu winnego
- 1/3 szkl. wody
- 55 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 listek laurowy
szklanka = 250 ml
Obraną marchewkę oraz cukinię ze skórką obieramy maszynką do julienne, na tzw zapałkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Rzodkiewki kroimy na grubsze plasterki.
Wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.
W rondelku umieszczamy składniki marynaty. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy przez sito (celem wyłapania ziarenek pieprzu i gorczycy oraz listka laurowego). Gorącą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej warzywa. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Kurczaka (jeśli polędwiczki są dosyć grube, można je przekroić wzdłuż na pół; ilościowo powinno być po 2 sztuki na 1 bajgla), zanurzamy w mleku, a następnie obtaczamy w panierce do kurczaka i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (jeśli nie używamy gotowej panierki, należy doprawić kurczaka ulubionymi przyprawami i usmażyć z panierką (mąka+jajko+bułka tarta) lub bez).
Bajgle kroimy na pół. Smarujemy majonezem lub serkiem kanapkowym. Na spodniej części rozkładamy listki sałaty, dajemy zamarynowane warzywa i kawałki kurczaka. Przykrywamy drugą częścią bułki.