Zielona sałatka z jajkiem i łososiem
Dziś gratka dla tych, którzy lubią lekkie sałatki. Sałatka na bazie zielonych składników: wyrazistej rukoli, awokado i ogórka, z kawałkami wędzonego na gorąco łososia oraz cząstkami jajek.
Sałatka jest bardzo smaczna i wygląda dosyć elegancko. Z pewnością sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy podczas świąt (aczkolwiek należy pamiętać, że tego typu sałatki dobrze jest przygotować w dniu planowanego podania, choć u mnie nawet na drugi dzień sałatka dobrze smakowała:) )
- kilka garści rukoli
- 150-200 g wędzonego na gorąco łososia
- 1 ogórek tzw wąż
- 1 dojrzałe awokado (u mnie to z czarną skórką)
- 5 jajek
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz, cukier
Sałatę myjemy, osuszamy, po czym rozkładamy na talerzu, na którym będziemy sałatkę serwować.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Umytego ogórka kroimy na półplasterki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (możemy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniało).
Łososia dzielimy na kawałki.
Na rukoli układamy kolejno: ogórka, awokado, kawałki wędzonego łososia oraz cząstki ugotowanych na twardo jajek.
Jogurt mieszamy z posiekanymi drobno koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki łagodnego majonezu.
Idealna propozycja na siateczny stol
Jajeczni i świątecznie 🙂
Pięknie wygląda, będzie ozdobą świątecznego stołu 🙂
Świetny przepis! Zamieniłabym łososia wędzonego gorącym dymem na wędzonego na zimno, bo tylko takiego lubię:)
Podmiana jak najbardziej wskazana, jeżeli taki wędzony na gorąco Ci nie smakuje;):)
To coś zdecydowanie dla mnie:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Więc zachęcam do wypróbowania:)
Pyszna, zresztą składniki mówią same za siebie ?Nimi się kierowałam ?
Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała:) I serdecznie dziękuję za podzielenie się opinią:) <3
Zrobiłam bez avocado bo nie lubię i pyszna 😊
Super! Trzeba zawsze pomijać nielubiane składniki 🙂 😉