Sałatka ziemniaczana z burakami
Jeżeli szukasz pomysłu na sałatkę ziemniaczaną lub sałatkę z buraków, być może zainteresuje Cię właśnie ta propozycja. Sałatka jest bardzo dobra. Fajnie przenikają się w niej łagodne smaki buraka i ziemniaka z ostrzejszymi ogórkami i czerwoną cebulą. Pewnego rodzaju smaczku nadaje też czosnkowy sos majonezowo-musztardowy.
Sałatka ma ładny czerwony kolor. Jest niezwykle uniwersalna i sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, śniadanie do pracy czy poczęstunek dla gości, na święta, czy podczas zwykłych odwiedzin. Jest po prostu niezwykle uniwersalna.
Buraki możesz ugotować w domu lub kupić już takie gotowe, gotowane lub pieczone.
na 2-3 porcje:
- 3 ugotowane buraki (około 300 g)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Ziemniaki gotujmy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, obieramy z łupinek i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
200 ml wody, 1 łyżkę octu winnego oraz 1 łyżkę cukru doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Na gorącą wodę wrzucamy cebulę, odstawiamy na około 10 minut, po czym odcedzamy.
Buraki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Ogórki kroimy na półplasterki.
Majonez łączymy z musztardą, 1 łyżką octu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w niedużej salaterce.