Potrawka z kurczaka z ryżem i marchewką II

Potrawka z kurczaka z ryżem i marchewką, to danie jakie pamiętam z czasów szkolnej stołówki, a którego smaku do tej pory nie udało mi się jeszcze odtworzyć. Kolejne podejście do przepisu uważam jednak za dużo większy sukces niż ostatnio. Tym razem danie zrobiłam z wykorzystaniem mniejszej ilości bulionu i ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Jedyny problem mam jeszcze z doborem przypraw – choć samo danie wyszło smaczne i dobrze doprawione, to jednak w pamięci mam nieco inny smak tej potrawki.

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to fajna opcja na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jeśli tylko takie Wam pozostało. Ja tym razem robiłam flaczki z kurczaka i ugotowałam go po prostu nieco więcej z myślą, że następnego dnia przygotuję sobie właśnie tę potrawkę.

  • około 350-400 g gotowanego mięsa drobiowego z rosołu (najlepiej oddzielone od kości mięso z udek kurczaka)
  • 1 cebula
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • curry
  • sól, pieprz
  • olej
  • ryż

Cebulę kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy ją na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem. Smażymy dalej, przez 2-3 minuty, po czym całość podlewamy bulionem oraz słodką śmietanką. Dodajemy rozdrobnione mięso z gotowanego kurczaka. Oprószamy całość przyprawą curry oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ziemniaczaną rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody.

Podajemy z ryżem.