Gulasz z soczewicy z cukinią i pieczarkami

Z soczewicą, podobnie jak z kaszą, nie od zawsze było mi po drodze. Ostatnio jednak postanowiłam przełamać się i zacząć używać w swojej kuchni również i tych produktów.

Przepis na taki warzywny gulasz bardzo mi się spodobał. Świetnym pomysłem okazało się podanie go razem z chlebkami naan.

Na 4 porcje:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • oregano
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa/masło klarowane

Cebulę kroimy w kostkę.

Cukinię kroimy na mniejsze kawałki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pieczarki. Smażymy dalej, aż ładnie się przesmażą. Zawartość patelni zgarniamy na bok i wsypujemy soczewicę, smażymy 2-3 minutki, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz około 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Pod koniec na patelnię dodajemy również cukinię. Gotujemy dalej, aż cukinia zmięknie, a soczewica wchłonie cały płyn i zwiększy swoją objętość. Doprawiamy mieloną papryką, otartym w dłoniach oregano oraz solą i pieprzem.

Podajemy posypane posiekaną natką, z kromką bagietki lub chlebkami naan.