Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Przepyszna propozycja obiadowa dla fanów ziemniaków. Placki ziemniaczane, ale w nieco innym wydaniu, bo przygotowane z ziemniaków gotowanych.

Placki z gotowanych ziemniaków można podać solo, z sosem grzybowym (np pieczarkowym) lub gulaszem po węgiersku. Ja podałam je z drobiowym „gulaszem”/potrawką z papryką i pieczarkami (przepis podaję pod przepisem na placki ziemniaczane) oraz surówką z czerwonej kapusty. Gulasz warto sobie przygotować wcześniej, tak by smażąc placki, był już gotowy do podania.

Ja ziemniaki gotowałam na świeżo, ale jeśli zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego, one również będą się nadawać. Dodatkowo pozwoli to zaoszczędzić nieco czasu i będzie stanowić fajną formę wykorzystania zaległych ziemniaków.

Samo smażenie dużych placków jest troszkę czasochłonne, bo smażymy po 1 placku, ale smak całości jest tak dobry, że zdecydowanie warto! 🙂

szklanka = 250 ml

Placki z gotowanych ziemniaków:

  • około 450 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 80 g sera cheddar
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia, po czym przeciskamy przez praskę.

Dymkę oraz natkę drobno siekamy.

Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki.


Jajka mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy mleko oraz mąkę, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto, jak na naleśniki. Do ciasta dodajemy starty ser, posiekaną natkę i dymkę oraz ziemniaki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Ciasto ziemniaczane wylewamy za pomocą chochelki na rozgrzaną patelnię (u mnie 24cm) z niewielką ilością oleju. Pomagając sobie chochlą rozprowadzamy po (mniej więcej całej powierzchni) patelni i smażymy na małym ogniu, z obu stron, do zarumienienia.


„Gulasz” drobiowy z papryką i pieczarkami:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mielona papryka słodka
  • oregano
  • bazylia
  • cukier
  • sól, pieprz

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki kroimy na plasterki.

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż do zarumienienia.

Po usmażeniu zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy również pieczarki. Smażymy, aż nieco się zarumienią.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę, smażymy dalej, do jej zeszklenia.

Na patelnię wlewamy rozmieszany z bulionem koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy podsmażonego kurczaka.

Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut (aż sos zgęstnieje i ładnie połączy się z pozostałymi składnikami).

Doprawiamy około 1 łyżeczką cukru, solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.

Można dodać 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Placki ziemniaczane przekładamy na talerz, na połowie rozkładamy gulasz. Składamy na pół.