Sałatka z tuńczykiem, serem i pomidorkami
Przepyszna sałatka idealna na śniadanie lub kolację, a w zasadzie na każdą porę dnia. Ze świeżym szpinakiem, rukolą, pomidorkami, czerwoną cebulą, żółtym serem i tuńczykiem. Początkowo miała to być lekka sałatka bez majonezu, ale ostatecznie moje zamiłowanie do niego wygrało 😉 Choć po wymieszaniu składników nie wygląda aż tak reprezentacyjnie, smakuje po prostu obłędnie. Warto ją zrobić.
- 200 g świeżego szpinaku baby
- garść/dwie rukoli
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 150 g żółtego sera np gouda
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- sól, pieprz
Zieleninę myjemy, dokładnie osuszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
Ser żółty kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Składniki na sos mieszamy ze sobą, polewamy sałatkę. Mieszamy.
Na lato idealna, bardzo nam smakowala
Baaardzo się cieszę.
Pozdrawiam 🙂