Racuszki z jabłkami (bez drożdży)

Racuchy drożdżowe pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Zawsze darzyłam sympatią te placuszki z dodatkiem jabłek. Sama jednak mam problem z przygotowaniem ciasta drożdżowego, dlatego tutaj z pomocą przychodzi mi zawsze ten przepis. Przygotowuje się je błyskawicznie, wystarczy tylko z pomoca miksera przygotować ciasto i wymieszać je z pokrojonymi jabłkami. Potem wystarczy racuszki usmażyć i mamy gotowe racuchy…. prawie jak drożdżowe, a jednak bez drożdży.

racuchy2

  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. mleka (temp. pokojowa)
  • sól
  • cukier puder do oprószenia

Obrane jabłka kroimy w kostkę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy mąkę, mleko oraz żółtko.  Miksujemy na gładkie ciasto. Mieszamy z przygotowanymi jabłkami.

Smażymy na głębokim oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.

racuchy1