Racuszki z jabłkami (bez drożdży)
Racuchy drożdżowe pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Zawsze darzyłam sympatią te placuszki z dodatkiem jabłek. Sama jednak mam problem z przygotowaniem ciasta drożdżowego, dlatego tutaj z pomocą przychodzi mi zawsze ten przepis. Przygotowuje się je błyskawicznie, wystarczy tylko z pomoca miksera przygotować ciasto i wymieszać je z pokrojonymi jabłkami. Potem wystarczy racuszki usmażyć i mamy gotowe racuchy…. prawie jak drożdżowe, a jednak bez drożdży.
- 2-3 jabłka
- 1 jajko
- 2,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. mleka (temp. pokojowa)
- sól
- cukier puder do oprószenia
Obrane jabłka kroimy w kostkę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy mąkę, mleko oraz żółtko. Miksujemy na gładkie ciasto. Mieszamy z przygotowanymi jabłkami.
Smażymy na głębokim oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.