Piersi kurczaka w panierce owsiano-serowej

Lubię kurczaka za ilość sposobów w jaki można go przygotować. Dziś piersi podane w panierce z płatków owsianych, pietruszki oraz sera.

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 60-70 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo takie miałam)
  • 4 duże jajka
  • ok. 30-35 g sera Cheddar
  • ok. 20 g sera Grana Padano
  • mąka (np krupczatka) do panierki
  • sól, biały pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na kawałki podobnej grubości (panierka jakiej użyjemy, okryje mięso dosyć grubą warstwą więc mięso nie powinno być grubsze niż około 1,5cm). Każdy kawałek doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem. Odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Natkę pietruszki przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz starte na drobnych oczkach tarki oba sery. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy (konsystencję powstałego ciasta można regulować dodając jeszcze jedno jajko, lub więcej płatków owsianych – ja dałam 4 jajka średniej wielkości i musiałam dodać jeszcze jedno, by panierka nie była zbyt gęsta).

Na talerzyk wsypujemy mąkę. Tuż przed smażeniem, panierujemy mięso w mące, a następnie obtaczamy przygotowaną panierką. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (dzięki temu mięso „dojdzie” jeszcze i dodatkowo każdy z domowników dostanie ciepłą porcję).

Źródło