Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć?
Mąka jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją do chleba, ciast, naleśników, sosów oraz wielu innych potraw. Nie każdy wie, że istnieje wiele rodzajów mąki – kilkanaście z samej pszenicy.
Z poniższego artykułu dowiesz się, czym charakteryzują się poszczególne jej rodzaje oraz, do czego możemy ich użyć.
- Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie
- Rodzaje mąki żytniej – jak i do czego używać ich w kuchni
- Mąki różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni
- Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie.
Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie
Mąka pszenna cieszy się największą popularnością. Chętnie z niej korzystamy w codziennym przygotowywaniu posiłków. Zawiera dużo skrobi, a także witaminy z grupy B, białka, oraz minerały, takie jak magnez, cynk, wapń, fosfor, żelazo.
W sklepach, również internetowych, takich jak https://naturalniezdrowe.pl/12-maki, znajdziemy różne rodzaje mąki pszennej, m.in.:
- typ 450, czyli tortowa– wykorzystywana do wypieku biszkoptów oraz ciast półkruchych,
- typ 500 – spośród którego możemy wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów,
- typ 550, znana jako luksusowa, która nadaje się do potraw gotowanych oraz wypieków drożdżowych,
- typ 650 – nazywana bułkowa, używana jest do wypieku bułek i chałek oraz drożdżówek,
- typ 750, 850 – idealna do wypieku chleba oraz ciasta na pizzę,
- typ 1400 – tzw. sitkowa, przeznaczona do wypieku chleba,
- typ 1850 – pełnoziarnista, która nadaje się do wypieku chleba
- typ 2000 – razowa, wykorzystywana do wypieku pieczywa pełnoziarnistego,
- typ 3000, czyli mąka z pełnego przemiału.
Rodzaje mąki żytniej – jak i do czego używać ich w kuchni
Mąka żytnia również jest często stosowana. Ma mniejszą zawartość glutenu i skrobi, jednak posiada więcej minerałów, takich jak: potas, cynk, wapń lub też magnez. Wybór mąki żytniej zamiast pszennej jest dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków.
Podobnie jak mąka pszenna, tak i mąka żytnia występuje w różnych rodzajach. Są to:
- typ 580 – z której upieczemy chleb żytni jasny i bułki, nadaje się również do wyrobu makaronu,
- typ 650 – z powodzeniem wykorzystamy ją do wypieku chleba jasnego żytniego, bułek oraz chleba mieszanego,
- typ 800 – wypieczemy chleb żytni i mieszany, a także pierniki,
- typ 950 – służy do wypieku ciemniejszego pieczywa oraz chlebów razowych,
- typ 1400 – inaczej sitkowa, wykorzystamy ją do wypieku chleba razowego,
- typ 1850 – nazywana starogardzką – wypieczemy z niej chleb razowy,
- typ 2000, czyli razowa.
Mąki różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni
Inne rodzaje mąki, które możemy wykorzystać w naszej kuchni to m.in. mąka owsiana, jaglana oraz gryczana. Mąka owsiana może zastąpić nam mąkę pszenną w wielu sytuacjach. Wykorzystamy ją w domowych wypiekach, a także do przygotowania naleśników, makaronów czy pierogów. Jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Ma delikatny posmak oraz ciekawą fakturę.
Mąka jaglana jest świetnym składnikiem ciasta kruchego. Nadaje się do wielu wypieków – tych słodkich, jak i wytrawnych. Aby upiec z niej chleb, dobrze jest dodać inną mąkę, która zapewni ciastu elastyczność. Ten rodzaj mąki jest doskonałym źródłem żelaza oraz krzemu.
Mąka gryczana ma specyficzny posmak – nieco gorzkawy. Ma niski indeks glikemiczny i cechuje się licznymi właściwościami odżywczymi. Z powodzeniem wykorzystamy ją do wypieku ciast, placków i naleśników.
Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie
W związku z tym, że obecnie wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową, mąki bez zawartości glutenu są bardzo pożądane i coraz częściej wybierane. Jest to m.in.: mąka ryżowa, mąka kukurydziana czy też mąka z amarantusa. Można je wykorzystać do wielu dań oraz wypieków.
Artykuł zewnętrzny/wpis sponsorowany