Fasolka szparagowa po grecku
Muszę przyznać, że od kiedy spróbowaliśmy fasolki przygotowanej według tego przepisu, nie chcę jeść już żadnej innej. Jest fantastyczna, aromatyczna i tak – fasolka bez dodatku bułki tartej może smakować wybornie. Polecam bardzo.
- 500 g fasolki szparagowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- woda
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
Fasolkę myjemy, odcinamy oba końce. Możemy przekroić ją na pół, jednak nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy fasolkę i podlewamy połową szklanki wody. Patelnię przykrywamy i dusimy fasolkę do czasu aż zmięknie, a woda wyparuje. W razie gdyby woda za szybko odparowała, a fasolka byłaby jeszcze zbyt twarda, ponownie podlewamy wodą. Na koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki.