Zdrowe śniadania – 3 przepisy na dobry dzień
W ferworze przedświątecznych obowiązków nie zapominajmy o zjedzeniu pożywnego śniadania. To właśnie od niego będzie zależało jak spędzimy najbliższe godziny – wiadomo w końcu nie od dziś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
Zacznijmy więc jutrzejszy dzień zdrowo, smacznie i pożywnie.
Co proponuję?
Przygotowałam dla Was aż 3 propozycje śniadaniowe. Każdą z nich uzupełnia szklanka soku pomarańczowego, o której warto pamiętać przy każdym śniadaniu. Dlaczego? Sok pomarańczowy świetnie komponuje się z porannym posiłkiem, bez względu na to czy wybierzemy propozycję na słodko, czy wytrawnie. Uzupełniając nim nasze śniadanie dostarczamy naszemu organizmowi 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców lub warzyw, bo szklanka soku 100% to właśnie porcja owoców w wygodnej formie. Soki owocowe 100% nie mogą być dosładzane – mamy więc pewność, że sięgamy po to co zdrowe i sprawdzone, a sok pomarańczowy Tymbark jest też źródłem witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy. No i przede wszystkim, taki sok do śniadania świetnie smakuje!
1. Granola
Pierwszą propozycją na zdrowe śniadanie, jest moje top of the top, czyli granola. To porcja zdrowych składników, takich jak płatki owsiane, nasiona, orzechy i suszone owoce.
Możesz podać ją z jogurtem naturalnym, a do tego oczywiście szklanka soku pomarańczowego Tymbark.
- 2 i 1/2 szkl. płatków owsianych
- 2 szkl. różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne)
- 1 szkl. mieszanki nasion (słonecznik, sezam, pestki dyni)
- 2/3 szkl. suszonych owoców (rodzynki, żurawina, śliwki)
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Orzechy grubo siekamy (powinny pozostać większe kawałki),
Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu wraz z miodem oraz cukrem.
Do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy orzechy oraz pestki/nasiona. Mieszamy. Całość posypujemy solą morską i cynamonem. Wlewamy masło z cukrem i miodem. Dokładnie mieszamy.
Przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut (do zezłocenia). Po około 10 minutach mieszamy (bez wyjmowania z piekarnika) drewnianą łopatką. Pilnujemy, aby granola zbyt mocno się nie przyrumieniła.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Zimną granolę kruszymy w dłoniach, przekładamy do dużego słoiczka.
Podajemy np z jogurtem naturalnym i owocami.
2. Placuszki twarogowe
Placuszki z twarogu to kolejna pyszna propozycja na zdrowe śniadanie.
Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a podane razem z dodatkami takimi jak płatki migdałowe i owoce, mogą stanowić wykwintną propozycję.
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 małe jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- drobne owoce – maliny, borówki
- mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem (mogą zostać małe grudki). Dodajemy jajka, śmietankę, cukier oraz mąkę. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła. Wykładamy łyżką porcję ciasta serowego. Smażymy z obu stron, na średnim ogniu.
Odkładamy na ręcznik papierowy.
Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark.
3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe
Naleśniki budyniowe to propozycja dla łasuchów. Wychodzą słodziutkie i bardzo dobre. Dodatek kakao do części ciasta sprawia, że możemy otrzymać naleśniki z wzorkiem, co ucieszyć może zwłaszcza najmłodszych.
- 2 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki mąki wrocławskiej
- 1 płaska łyżka kakao
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- ulubione owoce
Do naczynia wybijamy jajka. Dodajemy sól, cukier, mleko oraz wodę. Mieszamy rózgą. Następnie wsypujemy proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Ponownie mieszamy, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jedną chochelkę ciasta odlewamy do niewielkiego naczynia. Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
Odstawiamy na 30 minut.
Na rozgrzaną, suchą patelnię za pomocą łyżki wylewamy porcje ciasta kakaowego – mogą to być kropeczki czy esy-floresy. Kiedy ciasto się „zetnie”, wylewamy porcję ciasta jasnego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Wszystkie naleśniki smażymy beztłuszczowo.
Mascarpone przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier puder. Rozcieramy łyżką, aż do połączenia.
Naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu. Wykładamy owoce. Dowolnie składamy.
Do takiego śniadania dodajemy jeszcze szklankę soku pomarańczowego. I gotowe!
Wpis powstał we współpracy z marką Tymbark