Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową

Ostatnio coraz częściej zajadamy się tego typu potrawkami. Nie są jakoś mocno pracochłonne, nie mamy tutaj dużo składników, które wymagają wcześniejszego przygotowania/pokrojenia. To co trzeba pokroić to mięso i pieczarki oraz tę niewielką ilość fasolki. Pieczarki kroję na pół lub na ćwiartki, co nie zajmuje dużo czasu, choć ja wykorzystuję takie malusie sztuki.

Plusem również jest to, że całość przygotowuje się na jednej patelni. Pieczarki co prawda piekę w piekarniku, ale jeśli go nie masz, lub nie chcesz go używać, możesz podsmażyć je na patelni razem z mięsem.

Całość jest bardzo smaczna i mówię to ja, osoba, która za daniami z kaszą jakoś nigdy mocno nie przepadała. Ostatnio jednak pojawiają się u mnie coraz częściej, szczerze mi smakują i bardzo jestem z tego zadowolona. Najbardziej lubię kaszę bulgur, ale jęczmienna również jest ok 🙂

Zwłaszcza to danie, smakowo wyszło świetnie. Zdecydowanie będę robić je częściej. Pycha było.

Na 3 porcje:

  • 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 g drobnych pieczarek
  • 1-2 garści żółtej fasolki szparagowej
  • 1-2 garści groszku cukrowego
  • 500 ml bulionu
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Oprószamy je mieloną papryką oraz szczyptą soli. Skrapiamy niewielką ilością oleju, mieszamy. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na 2-3 części.

Groszek cukrowy myjemy, również możemy odkroić końcówki.

Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą mielonego imbiru oraz solą i pieprzem. Mieszamy.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu, po czym zgarniamy ją na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy kurczaka – smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Następnie kurczaka z cebulą zgarniamy na bok, a w puste miejsce wsypujemy kaszę. Smażymy przez 1-2 minutki, często mieszając, po czym podlewamy całość bulionem. Moc palnika zmniejszamy, dodajemy fasolkę szparagową i upieczone pieczarki i dusimy całość pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn, a fasolka zmięknie. Pod koniec dodajemy groszek cukrowy. Gotujemy już bez przykrycia, przez 2-3 minutki (cały płyn powinien odparować, a wszystkie składniki powinny być przygotowane „w punkt”).