Ciasto „Niebo w gębie” – jabłkowo-orzechowe

To jedno z tych ciast, które są znane od dawna, a ja spróbowałam go dopiero niedawno.

Kruchy spód i dwie masy – jabłkowa i orzechowa. Kwintesencja jesiennych smaków.


Zobacz też przepis na ciasto Bajka (ono również składa się z biszkoptu, masy jabłkowej oraz budyniowej z dodatkową warstwą bitej śmietany).

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Warstwa jabłkowa:

  • około 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 2 op. galaretki cytrynowej lub krystalicznej

Warstwa orzechowa:

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 275 g miękkiego masła

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na tarce zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Ze składników formujemy kopczyk, na środku którego robimy wgłębienie. We wgłębienie to wbijamy jajka oraz dodajemy kwaśną śmietanę. Składniki łączymy, zagniatając szybko gładkie ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Drugą częścią ciasta wylepiamy spód, wyłożonej papierem, blaszki do pieczenia (21x32cm lub nieco większa).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do przyrumienienia (około 10-20 minut).

W podobny sposób pieczemy drugie ciasto.


Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż do uzyskania jabłkowego musu. W razie konieczności podlewamy w trakcie prażenia niewielką ilością wody.

Gdy jabłka zmiękną zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy suche galaretki. Mieszamy, aż do ich rozpuszczenia.

Gorącą masę wylewamy na jeden kruchy spód (najlepiej zostawić ciasto w formie), wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odkładamy.


Orzechy mielimy (u mnie mielone partiami w rozdrabniaczu, niezbyt drobno). Łączymy z mielonymi migdałami.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz orzechy z migdałami. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia. Często mieszamy. Gotową masę studzimy.

Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną masę orzechową. Dodatkowo można dodać do masy niewielką ilość rumu lub amaretto.

Przygotowany krem rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy mielonymi migdałami lub orzechami.

Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej smakuje, gdy kruche blaty nieco zmiękną.

Źródło