Sałatka kalafiorowa z suszonymi morelami i kurczakiem
Sałatki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Zupełnie inne wybieram, gdy spodziewam się gości, a inne goszczą na moim stole w ramach codziennego posiłku, na kolację czy do pracy. Tak, sałatki mogłabym jeść o każdej porze dnia, dlatego jest ich na moim blogu już tak dużo.
I właśnie jedną z takich codziennych sałatek przygotowałam niedawno. Przepis na nią wydrukowałam już lata temu z wielkiego żarcia, ale jak dotąd nie doczekał się jeszcze realizacji. A teraz? Teraz z przyjemnością będę do niego wracać częściej. I to nie tylko jako opcja na codzienny posiłek!
Ta sałatka spełniła moje oczekiwania pod każdym względem, dlatego polecam ją i Wam. Jej jedynym minusem jest to, że może nie wygląda jakoś pięknie, ale za to smakuje pysznie!
Kalafior, gotowany kurczak i suszone morele, a do tego sos majonezowy. Tylko tyle potrzeba, by otrzymać pełną smaku, pyszną sałatkę.
Zróbcie sobie taką koniecznie, zwłaszcza jeśli lubicie kalafiorowe sałatki.
- 1 duży kalafior
- 1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 listek laurowy + 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 150 g miękkich, suszonych moreli, u mnie ciemne (najlepiej bez konserwantów)
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- około 1/2 łyżeczki przyprawy do tzatzików (można pominąć)
- sól, pieprz
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia, po czym kroimy w niewielką kostkę.
Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości (około 6-8 minut). Odcedzamy. Dzielimy na malutkie różyczki.
Suszone morele kroimy na paseczki (warto wcześniej przelać je na sicie wrzątkiem).
Majonez łączymy z musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku przyprawą do tzatzików, solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.