Sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami i jajkiem
Oj, jak mi ta sałatka smakowała. Głównymi składnikami są jajka oraz kalafior, a groszek, ogórki i marynowane pieczarki stanowią dla nich bardzo smaczne tło. Jeżeli smakowała Ci sałatka kalafiorowa lub lubisz wariacje na temat sosu tatarskiego, to te smaki z pewnością Cię zadowolą.
Sałatka jest pyszna, choć po zmieszaniu składników nie jest zbyt urodziwa. Jeśli chcesz, by wyglądała lepiej, pamiętaj, by odłożyć część groszku, kilka jajek i pieczarek i ułożyć je na wierzchu sałatki (po zmieszaniu pozostałych składników z majonezem).

- 1 kalafior
- 5 jajek
- kilkanaście marynowanych pieczarek (wykorzystałam 1/3 dużego słoika)
- 140 g drobnego groszku konserwowego
- 4-5 ogórków konserwowych
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól, pieprz
Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku na półtwardo (powinien pozostać lekko chrupiący, chyba, że wolisz inaczej). Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.
Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Groszek osączamy z zalewy.
Ogórki kroimy na plasterki.
Majonez łączymy ze śmietaną i posiekanym koperkiem/szczypiorkiem (1 łyżkę można odłożyć do posypania sałatki). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki rozkładamy na dużym półmisku. Polewamy sosem majonezowym. Posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem







Inspiracja -smakowite dania