Sałatka z pieczonych warzyw

Przed Tobą prosta, ale przepyszna sałatka z pieczonych warzyw, która idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu. W roli głównej: ziemniaki, kalafior, czerwona cebula i pomidorki koktajlowe. Choć składników jest niewiele, efekt zachwyca. Ta sałatka z pieczonych warzyw jest pełna smaku, aromatu i naprawdę trudno się od niej oderwać.

To idealna sałatka na ciepło. Warzywa po upieczeniu są miękkie i pełne smaku. Sprawdzi się jako samodzielny, lekki obiad lub kolacja, ale można również podać ją jako dodatek do ryby czy kotletów.

A co najlepsze, jeśli coś zostanie (co wcale nie jest takie pewne 😉), to na zimno też smakuje całkiem nieźle (choć ja jednak jestem fanką podawania pieczonych ziemniaków głównie na ciepło).

Dodatkowo, możesz dorzucić do niej ser feta, jajko na twardo albo tuńczyka, w zależności od tego, na co masz ochotę lub co akurat masz pod ręką.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny posiłek, sałatka z pieczonych warzyw będzie strzałem w dziesiątkę.

  • 1 kalafior
  • około 8 młodych ziemniaków
  • 2 małe cebule (u mnie czerwona i żółta)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • dymka
  • przyprawa do ziemniaków
  • mielona papryka słodka
  • curry
  • oliwa
  • cukier
  • sól, pieprz

Sałatka z pieczonych warzyw – wykonanie:

Cebulę kroimy w grubsze piórka.

Kalafior dzielimy na małe różyczki. Polewamy go 2 łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą curry, mieszamy.

Ziemniaki dokładnie szorujemy (stare ziemniaki warto obrać ze skórki). Kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Polewamy 2 łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz niewielką ilością mielonej papryki, mieszamy.

Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do miękkości (ja wyłożyłam na blaszkę najpierw same ziemniaki, piekłam przez około 20 minut, po tym czasie dołożyłam kalafior z cebulą, piekłam kolejne 20-25 minut. Na koniec, na ostatnie 5 minut, dorzuciłam pomidorki koktajlowe).

Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy z upieczonymi warzywami.

Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.