Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Pyszne i zdrowe dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja, ale nic to – na zimno danie smakuje jak pyszna sałatka, więc nic się nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam!

kurczakzjaglanaiwarzywami4

  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie przyprawa do gyrosa

Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to przyprawa do gyrosa). Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe zdejmujemy z patelni i przekładamy np do miseczki.

Cebule kroimy w drobną kostkę. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, osączamy na sicie.

Na patelni, na której smażyło się mięso przesmażamy pokrojone cebule. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.

W międzyczasie zagotowujemy 3 szklanki wody, którą lekko solimy. Wsypujemy do niej kaszę wraz z cebulą i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości (kasza powinna jednak pozostać sypka), staramy się nie mieszać w trakcie gotowania.

Paprykę kroimy w kostkę, cukinie na ćwiartki. Czosnek drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy czosnek oraz cukinię. W razie potrzeby podlewamy warzywa odrobiną wody. Dusimy do momentu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy do warzyw mięso, kaszę i osączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smacznego:)

kurczakzjaglanaiwarzywami2