Rolada szpinakowa z truskawkami

Ostatnio przygotowałam szpinakową roladę z kremem bananowym i tak bardzo mi ona zasmakowała, że zrobiłam ją ponownie, tym razem w wersji truskawkowej. Szczerze? Nie potrafię powiedzieć która lepsza 😀 Zdania mojej Rodzinki podzieliły się po równo 😉

Rolada jest super, choć problematyczne może okazać się jej zwijanie – początkowo masa nie jest dość sztywna, tężeje w lodówce, więc przy zwijaniu część masy może Wam lekko wypłynąć. Pamiętajcie, aby przy rozprowadzaniu jej na biszkopcie szpinakowym nie rozprowadzać jej do samego brzegu. Po schłodzeniu pięknie się kroi.

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku

Krem:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 serki naturalne Bieluch
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki żelatyny

Szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej w celu rozmrożenia. Odstawiamy na sicie i dokładnie odciskamy.

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z niewielką ilością proszku do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak. Miksujemy tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na lekko namoczoną bawełnianą ściereczkę (papierem do góry). Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Zwijamy roladę, wraz ze ściereczką. Odstawiamy do przestudzenia.


Żelatynę zalewamy około 1/5 szklanki zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

200 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając oba cukry. Mikser wyłączamy. Do śmietany dodajemy zmiksowane truskawki oraz serki naturalne Bieluch. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia.

Żelatynę podgrzewamy na maleńkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z około 1 łyżką masy, mieszamy. Następnie żelatynę łączymy z pozostałą masą. Miksujemy krótko. Dodajemy kawałki truskawek, delikatnie mieszamy.


Przestudzony biszkopt szpinakowy rozwijamy. Rozprowadzamy na nim tężejącą masę truskawkową. Zwijamy całość w roladę. Podczas zwijania masa jest jeszcze troszkę luźna, tężeje po schłodzeniu w lodówce.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia