Bułeczki z sezamem
Delikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne!
Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne.
Ja przygotowałam 6 bułeczek. W trakcie wyrastania wyrosły one bardziej niż przypuszczałam, dlatego możecie dostosować ilość do własnych potrzeb i preferencji i przygotować między 6 a 8 sztuk 🙂
UWAGA: Ciasto dosyć długo może pozostawać luźne. Wymaga dłuższego wyrabiania. Starajcie się jednak nie dosypywać do niego zbyt dużej ilości mąki, aby później nie wyszły zbyt twarde.
- 3 – 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. cukru
- 3 łyżki sezamu + do posypania
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru.
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy!). Kilka łyżek ciepłego mleka dodajemy do garnuszka z drożdżami, mieszamy dokładnie, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pozostałego ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.
Trzy szklanki mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sezam, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki mąki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Przykrywamy. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia (na około godzinę).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 6-8 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem. Wierzch posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Pod koniec, gdyby bułeczki rumieniły się zbyt mocno, przykrywamy je papierem do pieczenia. Jeżeli przygotujecie mniejsze bułeczki (więcej sztuk) będą one wymagały krótszego czasu pieczenia.