Bagietki czosnkowo-pietruszkowe

Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak samodzielnie przygotować bagietki czosnkowe. Dziś idę o krok dalej, przedstawiając Wam przepis na przygotowanie takich bagietek całkowicie od podstaw, łącznie z samą bułką.

Powiem Wam, że te domowe są duuużo lepsze 🙂

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50-70 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 70 g miękkiego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, Dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, wlewamy pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde (w zależności od użytej mąki), wlewamy odrobinę ciepłej wody. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bagietkę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem.

Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością soli. Masło czosnkowo-pietruszkowe nakładamy w przygotowane w bułce nacięcia (ja nakładałam na koniuszek łyżeczki, a prawą ręką, nożem odginałam kawałki ciasta i zsuwałam nim masło z łyżeczki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do lekkiego zarumienienia).