Sałatka „Kwitnący bez”
Tak udekorowaną sałatkę widziałam kiedyś na Pintereście, a potem za sprawą bloga dieta moja pasja ponownie sobie o niej przypomniałam. Wiedziałam, że wykonam ją właśnie w maju, kiedy to bez pięknie kwitnie 🙂
Jeśli miałabym być szczera, to jedynie nazwa i wierzchnia warstwa kojarzą mi się z wiosną, reszta jest, jak na mój gust, jesienno-zimowa. Podobną sałatkę robię właśnie w tym okresie (zobacz przepis na sałatkę z pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą), stąd wiedziałam, że smakowo, mimo wszystko, będę zadowolona i zdecydowałam się na taką właśnie kombinację. Tak naprawdę w podobny sposób możecie udekorować każdą inną sałatkę.
Sałatka jest smaczna, przypomina trochę sałatkę gyros, tyle, że bez kapusty, a z pieczarkami.
My zjedliśmy ze smakiem.
- około 500 g piersi kurczaka
- około 300 g białych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 6-7 ogórków konserwowych
- 5 jajek
- sok z buraka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- zioła prowansalskie
- przyprawa do gyrosa
- sól, pieprz
- natka pietruszki do ozdoby
- masło klarowane/olej
Oczyszczone pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła. Wrzucamy cebulę. Po 1-2 minutach cebulkę zgarniamy na bok, dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do czasu aż cała woda, jaką puszczą grzyby, odparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz szczyptą pieprzu. Odstawiamy do przestudzenia.
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa, polewamy niewielką ilością oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy do przestudzenia.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je. Oddzielamy białka od żółtek.
Ogórki kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz musztardą. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (polecam te z młynka), solą oraz pieprzem.
Na dnie dużej salaterki rozkładamy kurczaka. Smarujemy go 2 łyżkami sosu. Wykładamy kukurydzę. Następną warstwą są pieczarki z cebulką. Smarujemy je 1-2 łyżkami sosu. Wykładamy ogórki konserwowe. Znów dajemy sos. Następnie dajemy żółtka starte na drobnych oczkach.
Białka dzielimy na połowę. Jedną część zalewamy sokiem z buraka. Odstawiamy na kilka minut, aż „zafarbi” on białka, po czym odcedzamy na sicie.
Na wierzchu sałatki rozkładamy białe i różowe białka formując je na kształt kwiatów bzu. Dekorujemy gałązką pietruszki.