Kurczak w kremowym sosie koperkowym
Przepis na to mięsko znalazłam na blogu Moje kuchenne fascynacje. Pomysł mi się spodobał, wypróbowałam i muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowało. Może jedynie sos za słabo zredukowałam, ale założenie było takie, by można w nim było moczyć kluseczki 😉
Podałam razem z podsmażonymi kopytkami.
- 2 duże pojedyncze piersi kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1-2 pory
- 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 1 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- mąka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- klarowane masło/olej
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.
Pora kroimy na półplasterki.
Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Jeśli jest taka potrzeba rozbijamy tłuczkiem, nadając kawałkom równą grubość (kotleciki nie muszą być mocno cienkie). Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony dodatkowo granulowanym czosnkiem.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki (u mnie krupczatka). Obsmażamy do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) i klarowanym maśle (2 łyżki). Mięso odkładamy z patelni, trzymamy w cieple.
Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pora i marchewkę. Smażymy krótko, często mieszając. Gdy warzywa się zeszklą podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz kurkumę. Gotujemy przez chwilę.
Na patelnię dodajemy podsmażone mięso. Podlewamy całość śmietanką. Dodajemy posiekany koperek. Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, aż sos nieco się zredukuje.