Wafle z masą kakaową
Fantastyczne wafle, które zachwycą absolutnie wszystkich fanów bloku czekoladowego. To takie przyjemne cofnięcie się w czasie, gdy masa na bazie mleka w proszku z kakao była nie lada gratką. Zapewniam Was, że żadne wafle sklepowe nie smakują tak dobrze, jak te. Wafelki możemy pokroić na dowolne kształty: na kwadraty, trójkąty czy tak jak ja na prostokąty. Przechowywane w chłodnym miejscu długo zachowują świeżość. Polecam bardzo.
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 250 g masła
- 2-3 łyżki kakao dobrej jakości
- 1,5 -2 szkl. mleka w proszku pełnego
- 6 suchych wafli/andrutów
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, kakao oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu od razu zdejmujemy płynną masę z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa przestygnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa na początku może być nieco lejąca, zastygnie po krótkiej chwili.
Suche andruty przekładamy równymi warstwami masy (po 3-4 łyżki). Całość zawijamy w folię aluminiową i odkładamy obciążone deską do lodówki (ważne by wyłożyć na płaską powierzchnię, by wafle nam się nie powyginały).
Wyglądają pysznie. I jak równo pokrojone:)
Dziękuję:) Według mnie są pyszne:) a z krojeniem różnie to bywa, dlatego tym bardziej mi miło;)
Najlepsze są najprostsze przepisy! Dzięki za przypomnienie 🙂