Duszona marchewka z cynamonem

Bardzo lubię w sobie tą ciekawość nowych smaków. Bez niej z pewnością nie poznałabym wielu niekonwencjonalnych połączeń. Na przykład taka maślana marchewka… kto by pomyślał, że z dodatkiem cynamonu będzie smakowała tak dobrze:) Przepis na nią wypatrzyłam w dodatku ze Świata Kobiety z 2012 roku i od tego czasu raz na jakiś czas przygotowuję ją, najczęściej do ryby, bo do niej najbardziej pasuje mi ten słodko-cynamonowy marchewkowy dodatek. Polecam.

  • 600g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 laski cynamonu
  • szczypta cynamonu do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Obrane ze skórki marchewki kroimy na ukośne plasterki. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy oba cukry oraz laski cynamonu i mieszamy do momentu skarmelizowania się cukru. Następnie całość zalewamy około 150 ml wody i dusimy do miękkości. Mieszamy co jakiś czas, by marchewki nie przypalić. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.


Warzywa korzeniowe 2017