Jajka faszerowane kremem łososiowym

Łatwiejszego farszu do jajek już chyba być nie może – to cząstki żółtek zmiksowane z serkiem kanapkowym, niewielką ilością majonezu oraz wędzonym łososiem.

Eleganckiego efektu nadaje wyłożenie farszu na jajka za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Dzięki temu takie jajka cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy.

Polecam nie tylko na Wielkanoc.

  • 6 jajek
  • 125 g serka kanapkowego śmietankowego (np Twój Smak)
  • około 70 g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Do ozdoby:

  • czerwony kawior
  • kilka listków pietruszki ozdobnej

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i za pomocą małego ostrego nożyka nacinamy w taki sposób, by wykroić cząstkę jajka. Po przeciwnej stronie skrawamy kawałek, aby ustabilizować jajko na talerzu. Odkrojone białka nie będą nam potrzebne (można wykorzystać do sałatki), żółtka odkładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem.

Do miseczki z żółtkami dodajemy serek kanapkowy oraz kawałki wędzonego łososia. Miksujemy blenderem na gładki krem. W razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Mieszamy z majonezem.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyciskamy, wypełniając pustą przestrzeń jajka. Dekorujemy dowolnie – u mnie kawior czerwony oraz listek ozdobnej pietruszki.

Źródło