Kruche ciasteczka – jajeczka wielkanocne
Ciasteczka – jajeczka sadzone na Wielkanoc.
U mnie w wersji z pysznym lemon curdem, ale sprawdzi się też dżem morelowy. Lemon curd przygotowałam ze sprawdzonego przepisu z Moich Wypieków. To co zostanie, z powodzeniem można wykorzystać np do naleśników lub zmieszać z mascarpone i przełożyć inny słodki wypiek.
Z jednej strony jestem z ciasteczek zadowolona, z drugiej – wolę raczej te mniejszych rozmiarów, takie na 1-2 kęsy.
Niewątpliwie jednak ciasteczka te są smaczne i mogą być piękną ozdobą świątecznego koszyczka.
Ciasteczka:
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 130 g cukru pudru + do oprószenia ciastek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny
- 160 g drobnego cukru
- 80 g masła
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy oba cukry oraz żółtka, początkowo składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto partiami wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. W połowie ciastek dodatkowo wykrawamy kółko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do lekkiego zarumienienia (u mnie około 12 minut), Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Z umytych i sparzonych wrzącą woda cytryn ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
W rondelku umieszczamy jajka i żółtka, mieszamy rózgą. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny.
Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Od momentu zagotowania, wciąż cały czas mieszając, gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia. Uwaga! krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeni).
Składanie ciastek zaczynamy, gdy zarówno krem jak i same ciastka są już zimne.
Ciastka z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Pełne ciasteczka smarujemy kremem cytrynowym. Składamy.
Śliczne
Dziękuję :*
Nie jestem jakąś wielką fanką lemon curdu, ale w tych ciasteczkach z pewnością bym się na niego skusiła. Urocze 🙂
Dziękuję 🙂
A lemon curd można zastąpić np konfiturą morelową 🙂
Czy można wiedzieć ile sztuk takich ciasteczek wychodzi z tej porcji ciasta?
Niestety sobie nie zanotowałam ilości 🙁
cudownie wyglądają
Zrobiłam je w tamtym roku na Wielkanoc z mirabelkowym dżemem, pyszne i śliczne.
Ale fajnie 🙂 Mam nadzieję, że i w tym roku zagoszczą na stole 🙂
Ile mogą poleżeć takie ciasteczka?
Myślę, że około 4-5 dni powinno być ok. Z uwagi na lemon curd trzymałabym je jednak w chłodnym miejscu.
Można też wcześniej upiec same ciasteczka, a 1-2 dni przed podaniem przełożyć kremem.