Chlebki naan

Pewnie nie ma osoby, która nie słyszała o chlebkach naan. Być może jednak nie każdy robił je samodzielnie w domu. A to przecież nic trudnego. Jeżeli masz jakiekolwiek doświadczenie w przygotowaniu ciasta drożdżowego, z pewnością poradzisz sobie również z tymi chlebkami.

Chlebki naan pyszne są same w sobie, zjadane na ciepło i posmarowane masełkiem czosnkowo-pietruszkowym, ale stanowią też idealny dodatek do różnego rodzaju dań.

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 00, taka przypominająca trochę mąkę krupczatkę)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • około 70 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki

Do garnuszka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy je, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do podrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy wyrośnięte drożdże oraz dodajemy kwaśną śmietanę (w temp. pokojowej). Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.


Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz posiekaną natkę.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kuleczki i odstawiamy przykryte ściereczką na około 15-20 minut. Po tym czasie wałkujemy je na owalne placuszki.

Chlebki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, aż zarumienią się z obu stron.

Jeszcze ciepłe smarujemy masełkiem czosnkowo-pietruszkowym.