Sałatka z selera konserwowego, jajek i ananasa
Fani selera konserwowego powinni być smakiem tej sałatki zachwyceni.
To sałatka przygotowana na bazie sałatki królewskiej, ale w nieco skromniejszej wersji. Uważam, że niczego jej jednak nie brakuje. Jest pyszna.
Jeśli szukacie sałatki na święta czy inne rodzinne uroczystości, to bardzo ją Wam polecam.
- 6 jajek
- 2 słoiczki selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym (to ważne!)
Seler konserwowy osączamy na sicie. Dokładnie odciskamy. Przekładamy na deskę i z grubsza siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Mieszamy.