Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe, nafaszerowane pieczarkami z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ostrej musztardy – to moja propozycja na niedzielny (choć niekoniecznie) obiad lub imprezowe danie.

roladkiZpieczarkami1

  • 6 plastrów schabu
  • 350 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

Umyte i osuszone mięso kładziemy na desce do krojenia. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy plasterek oprószamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju z dodatkiem łyżeczki masła. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem aż do odparowania wody z pieczarek. Studzimy. Następnie łączymy wszystko z koncentratem pomidorowym oraz musztardą. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem.

Nadzienie pieczarkowe wykładamy na każdy plasterek mięsa i zawijamy roladki. Na płaski talerz wsypujemy kilka łyżek mąki i obtaczamy roladki z każdej strony. Smażymy na rozgrzanym oleju.

roladkizpieczarkami3