Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe, nafaszerowane pieczarkami z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ostrej musztardy – to moja propozycja na niedzielny (choć niekoniecznie) obiad lub imprezowe danie.
- 6 plastrów schabu
- 350 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
Umyte i osuszone mięso kładziemy na desce do krojenia. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy plasterek oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju z dodatkiem łyżeczki masła. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem aż do odparowania wody z pieczarek. Studzimy. Następnie łączymy wszystko z koncentratem pomidorowym oraz musztardą. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem.
Nadzienie pieczarkowe wykładamy na każdy plasterek mięsa i zawijamy roladki. Na płaski talerz wsypujemy kilka łyżek mąki i obtaczamy roladki z każdej strony. Smażymy na rozgrzanym oleju.