Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado

Ostatnio tyle osób zachwalało pastę jajeczną z awokado, że musiałam spróbować i ja.

Muszę przyznać, że zasłużenie zbiera ona tyle pochwał. Jest pyszna.

Taką pastą posmarowałam tortille i zwinęłam w roladki, bardzo nam smakowały.

Koniecznie do podania od razu po przygotowaniu.

  • 2-3 tortille
  • 5-6 jajek
  • 2 awokado Hass
  • sok z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • około 50 g startego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • kiełki

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę.

Awokado kroimy na pół, usuwamy skórę oraz pestkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka łączymy z awokado. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnych oczkach ser oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.


Tortille podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Nakładamy farsz jajeczny. Zwijamy w roladę. Ostrym nożem (najlepiej takim z tzw piłką) kroimy tortillę na plasterki.

Podajemy posypane kiełkami. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Inspiracja