Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ananasem
Obok sałatki ryżowej z tuńczykiem, jajkiem i ogórkami jest to druga sałatka, którą dość często szykuję sobie do pracy. Jest smaczna i sycąca, a co ważne, szybko się ją robi. Przygotowanie jej nie jest też jakoś mocno kosztowne, bo składa się z kilku składników, z których większość i tak najczęściej mam w domu w zapasie.
Sałatka idealnie nadaje się również na imprezowy stół. Można ją przygotować wcześniej, czy tuż przed samą imprezą.
- 200 g ryżu
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- majonez
- sól, spora szczypta pieprzu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy.
Ananasa osączamy z zalewy, dodatkowo osuszamy na ręczniku papierowym, po czym kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z zalewy, lekko rozdrabniamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
W misce umieszczamy składniki sałatki – ryż, kukurydzę, ananasa i tuńczyka. Dodajemy majonez (kilka łyżek, do otrzymania pożądanej konsystencji). Doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu. Odstawiamy do schłodzenia.