Pączki mini – z serka waniliowego
Pączki te zna chyba cały internet i wcale mnie to nie dziwi. Są rewelacyjne! Kto je zrobi, ten poleca dalej. Ja również nie jestem w tym przypadku wyjątkiem. Liczę na to, że w swoich skromnych progach mojego bloga, uraduję kogoś tym prostym przepisem na ekspresowe pączki z serka waniliowego 🙂 Czy jest ktoś, kto jeszcze ich nie robił?
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- około 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
- cynamon
- olej do smażenia
Do naczynia wybijamy jajka. Dodajemy serek waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju (tak by był mniej więcej na wysokość 4-5 cm). Do szklanki wlewamy około 1/2 szklanki oleju. Za pomocą dwóch łyżek, zamoczonych uprzednio w szklance z olejem, nabieramy ciasto – jedną łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, za pomocą drugiej zsuwamy je na głęboki olej (w trakcie smażenia pączki powinny same się obracać, nadając sobie okrągły kształt). Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu do ładnego zrumienienia,
Pączki wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Po chwili obtaczamy w cukrze zmieszanym z niewielką ilością cynamonu.
Kochana stwierdzam fakt że ja mam taki sam przepis na blogu zamieszczony 3 lata temu .żapytam skąd masz przepis
Z Moich Wypieków (tam przepis opublikowany w 2013 roku) 🙂 Receptura krąży po necie od lat, nawet nie wiem kto pierwszy ją upublicznił. Ja sama robiłam je po raz pierwszy już kilka lat temu 🙂
No i dla jasności – receptura, a więc składniki i proporcje nie są objęte prawami autorskimi. A tutaj zarówno zdjęcie, jak i opis są mojego autorstwa (jeżeli dobrze rozumiem wydźwięk Twojego komentarza 😉 ).
Proszę poczytać https://www.legalnakultura.pl/pl/prawo-w-kulturze/zapytaj-prawnika/prawa-autorskie/89,prawa-autorskie-dotyczace-przepisow-kulinarnych?fbclid=IwAR3eHwkODCHfBnd3iaIpGdmLz7s7Aq1W3Uebct4_y_YunvT9E3S4mOX7mc4
PS. Chciałam sprawdzić je u Ciebie, ale nawet nie mogę ich znaleźć, podaj link 🙂
Ewuniu jest na blogu , czytałam wszystko jest ok pozdrawiam
Pozdrawiam 🙂
wyszły cudownie, idealnie rumiane 🙂
Dziękuję 🙂 Uwielbiam je <3 choć przyznaję, że po pierwszym nieudanym podejściu (zbyt wysoka temperatura oleju), na długi czas zraziłam się do nich 😉
Mi też się udały i były pyszne jutro powtórka
Wspaniale 😀 Mam z nimi podobnie – jak je zrobię, to szybko znów mam ochotę na powtórkę 🙂