Krokiety z chleba tostowego (z parówką)

Chrupiące krokiety z chleba tostowego, z szynką, serem i parówką. Dla nas było to „coś nowego”. Ciekawe. Z pewnością kiedyś do nich wrócę.

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 6 plasterków szynki (u mnie pieczony schab)
  • 3 parówki dobrej jakości lub 6 mini parówek
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • opcjonalnie 1-2 garści płatków kukurydzianych – ja planowałam dać, ale zapomniałam

Z chleba odkrawamy skórki, środek wałkujemy na cienki placek.

Na plaster szynki dajemy plaster sera, a na niego parówkę (1 mini lub 1/2 dużej), całość zwijamy w roladkę. Układamy na chlebie (jeden z brzegów chleba dobrze jest posmarować niewielką ilością jajka, by się lepiej skleiło). Całość dokładnie zwijamy w roladkę.

Panierujemy w rozmąconych jajkach oraz bułce tartej (planowałam wymieszać ją jeszcze z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, ale ostatecznie zapomniałam). Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto ze wszystkich stron.