Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
Ciekawy pomysł na podanie czegoś innego na kolację znalazłam na stronie Przyślij Przepis. Bułeczki przygotowane nie na drożdżach, a na proszku do pieczenia. Pachnące i aromatyczne. Z dodatkiem suszonych pomidorów, tymianku oraz serem feta w środku.
W sam raz do zrobienia na szybko, gdyż nie wymagają ani długiego wyrabiania, ani wyrastania.
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g tartego żółtego sera
- 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- około 120-150 g sera feta
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka suszonego tymianku
- jajko
Pomidory osączamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Ser feta kroimy w średniej wielkości kostkę.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, roztarty w dłoniach tymianek oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy suszone pomidory, tarty ser oraz śmietanę. Całość zagniatamy, aż do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielimy na osiem kawałków. Każdy z nich spłaszczamy w dłoniach, na środek wykładamy po kilka kawałów sera feta, zlepiamy, formując okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy obok siebie, zachowując odstępy, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Muszą być pyszne, połączenie fety i suszonych pomidorów bardzo mi się podoba 🙂
wspaniałe 🙂