Włoskie krasnale czyli ciasteczka orzechowe
Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to „czapeczki” krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity.
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu)
- sól
- lukier kolorowy – opcjonalnie
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puch. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej, tylko do połączenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma.
Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Opcjonalnie koniec każdej czapeczki możemy zanurzyć w lukrze. Odkładamy do zastygnięcia.
Źródło: Tina Smacznego nr 2/2016