Kurczak w sosie curry z suszonymi morelami
Danie z cyklu „Obiad w pół godziny”. Szybkie, smaczne i bezproblemowe.
Najsmaczniejsze, gdy już przed jedzeniem wymieszamy ryż z potrawką z kurczaka.
- około 500 g piersi kurczaka
- 100 g suszonych moreli
- masło klarowane do smażenia
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki curry
- mielona papryka słodka
- przyprawa ognista lub chilli
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- sól, pieprz
Morele opłukujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie kroimy na paseczki.
Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Obsmażamy na klarowanym maśle. Odkładamy z patelni.
Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy morele. Podlewamy je około 1/3 szkl. wody i gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy podsmażone mięso. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wody. Wówczas dodajemy śmietankę. Wsypujemy curry oraz szczyptę chilli. Smażymy chwilę, aż do zgęstnienia sosu.
Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Świetny przepis. Kurczak i morele to pyszne połączenie.
Szczerze? Nigdy nie używałam curry.
Dla mnie to jedna z ulubionych przypraw 🙂