Ciasto z cukinią i jabłkami
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się po tym cieście zbyt wiele. Zrobiłam je z ciekawości, gdyż nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią.
Zaskoczyło mnie przeogromnie, bo wyszło wyśmienite. Lekko zbite i mocno wilgotne. Takie trochę piernikowate w smaku i konsystencji.
U mnie na pewno jeszcze nie raz do powtórki, bo nie mogłam nacieszyć się tym smakiem.
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukinia (około 500 g)
- 3 jabłka (około 300 g)
- 3 jajka
- 250 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g masła
- 60 g mleka
- garść suszonej żurawiny
- garść posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Masło roztapiamy na małym ogniu. Do roztopionego masła wlewamy mleko. Odstawiamy aż składniki nabiorą temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i szczyptą soli. Miksujemy na jasną, puszystą masę.
W międzyczasie cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwamy środek z pestkami. Trzemy na dużych oczkach tarki. Obrane jabłka również trzemy na dużych oczkach tartki.
Do ubitych jajek wlewamy ekstrakt waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy starte jabłka i cukinię. Wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Stopniowo wsypujemy mąkę. Początkowo miksujemy mikserem, a gdy masa stanie się zbyt gęsta, mieszamy łyżką (w jednym kierunku). Na sam koniec do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy, mieszamy.
Ciasto przekładamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (do suchego patyczka).
Piekłam ciasto z cukinią i było pyszne podobnie jak ciasto z marchewką ja nie dodałam jabłek do ciasta następnym razem też dodam.
Polecam 🙂
Nie przepadam za takimi suchymi ciastami, choć przyznaję, że połączenie całkiem ciekawe 🙂
Może zaskoczyć, choć wiele zależy od tego co kto lubi 🙂
Pewnie za sprawą jabłek i cukinii, ciasto robi wrażenie bardzo wilgotnego, a takie lubię. Przepis wykorzystam.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo się cieszę. Mnie ono bardzo smakowało:)
Zapisuję przepis, bo Święta za pasem 🙂
Super!
Jutro robię
Życzę smacznego! 😀
Pięknie wyrosło 🙂
Dziękuję 🙂
Zrobiłam z mąką kokosową nawet dałam mniej i ciasto wyszło bardzo suche. Ogólnie dziwi mnie czy na pewno w przepisie ma być tak dużo mąki?
Mąka kokosowa ma zupełnie inną konststencję